TROCHANTERBURSITIS

Slijmbeursontsteking, trochanter bursitis, gluteus tendinopathie

 

Trochanter bursitis

 

Slijmbeursontsteking, trochanter bursitis, gluteus tendinopathie, grote trochanter syndroom

 

De trochanterbursitis is een vervelende maar goedaardige aandoening van die heup die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Doorgaans zijn de klachten zelflimiterend van aard, maar soms is bijkomende behandeling noodzakelijk.

De bilspieren (Gluteus medius en minimus) zijn de motor van de heup en hechten aan op de grote trochanter. Zowel onder als boven de peesaanhechting van de Gluteusspieren liggen slijmbeurzen om de pezen te beschermen tegen frictie (bursa trochanterica & subgluteus bursa). Oppervlakkig hiervan loopt een lang peesblad vanaf de bekkenkam tot aan het scheenbeen (de iliotibiale band/fascia lata). Dit peesblad wordt op spanning gehouden door de tensor fascia lata spier die aanhecht op de bekkenkam.

Bursa trochanterica

Anatomie van de heup

Trochanter bursitis

Oorzaken

In geval van een echte bursitis trochanterica is er een ontsteking van de slijmbeurs op de trochanter die zich met vocht kan vullen. Vaak gaat dit samen met problemen van de pezen van de bilspieren. Er kan een peesontsteking optreden (Gluteus Medius of minimus tendinopathie) of er kan zich kalk ontwikkelen aan de aanhechting van deze pezen (calcifiërende tendinopathie). Bij langdurige aantasting kan er uiteindelijk een scheur optreden van deze pezen.

Vaak wordt laterale heuppijn ook veroorzaakt door een Iliotibiale band (ITB) frictiesyndroom. Hierbij is de ITB te gespannen en kan overmatige wrijving veroorzaken over de grote trochanter. Soms kan deze ITB zo gespannen zijn dat deze blijft haperen achter de grote trochanter, waarna deze met een plotse klik kan verspringen.

   

  Trochanter bursitis

  Symptomen

  De pijn is aan de zijkant van de heup gesitueerd. Klassiek is het onmogelijk is om op de zijkant van de heup te liggen. Langdurig stappen (vooral bergop of trappen) zal de pijn ook uitlokken.

  • Een mankende gang kan ontstaan als gevolg van een peesscheur of hevige pijnklachten.
  • In geval van een verhoogde spanning op de iliotibiale band kan een verspringend gevoel optreden aan de zijkant van de heup. Dit wordt vaak beschreven als het gevoel dat de heup uit de kom springt (wat uiteraard niet het geval is).

  Trochanter bursitis

  Onderzoek

  Bij klinisch onderzoek is er vooral een opvallende drukpijn aan de zijkant van de heup (op de grote trochanter). Verder onderzoek zal zich toespitsen op de kracht van de gluteusmusculatuur, de spanning van de iliotibiale band en eventuele tekens van een onderliggende heupartrose.

  • Met een echografie kunnen de anatomische structuren aan de zijkant van de heup gevisualiseerd worden.
  • Bij langdurige bestaande klachten kan een radiografie nuttig zijn. Onderliggende heupartrose kan worden vastgesteld. In geval van een chronische peesproblemen zijn er vaak onregelmatigheden van de grote trochanter of kalkafzettingen in de pezen.

   

  Trochanter bursitis

  Behandeling

  • In bijna alle gevallen zal oefentherapie aangewezen zijn. Dit kan door de patiënt zelfstandig worden uitgevoerd of kan gebeuren onder begeleiding van een kinesist. De focus dient hier te liggen op actieve oefeningen met het trainen van de bilspieren en het stretchen van de iliotibiale band.
   Klik hier voor voorbeelden van oefeningen voor laterale heuppijn.
  • Bij hevige pijnklachten kan een infiltratie van de bursa met corticosteroïden gebeuren. Dit neemt de lokale ontsteking weg en laat de patiënt toe om de oefentherapie beter uit te voeren. Deze infiltratie kan maximaal 3 maal worden toegediend.
  • In hoogst uitzonderlijke gevallen kan een operatie aangewezen zijn. Hierbij wordt het peesblad gedeeltelijk losgemaakt zodat dit niet meer wrijft over de grote trochanter. De onstoken slijmbeurs wordt ook weggenomen en de gluteuspezen kunnen zo nodig hersteld worden. De revalidatie van een dergelijke ingreep bedraagt 3 maand.
  Login bij heupprobleem.comAssistentenzone